Dovolenka s nami

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00

Vyberte krajinu, stredisko, hotel ...
Od - Do
Dĺžka pobytu



x Zrušiť filter
Dospelí






x Zrušiť filter
Deti





x Zrušiť filter
Doprava

Vyberte si dopravu


x Zrušiť filter
Rozšírený filter

Termín




Cena

EUR

Strava








Typ zájazdu





Ostatné






Úroveň hotela od

Úroveň hotela do

Vybavenie hotela



Vyberte si krajinu




x Zrušiť filter

Čo ponúka Sicília? Jednu z najkrajších pláží sveta, perníkovú chalúpku či lyžovačku na Etne

Sicília nie je len miestom, kde sa zrodila legendárna mafiánska organizácia Cosa Nostra. Na tomto najväčšom ostrove Stredozemného mora vás na každom kroku očarí neskutočná krása prírody, romantické sicílske pláže, zasnené vinice a horské hrebene, ktorých vrcholky zostávajú i v lete pokryté snehom. Okrem toho sa Sicília môže pochváliť najväčším počtom pamiatok na svete zaradených do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Sicília je najväčším ostrovom Talianska a zároveň aj Stredomoria. Nachádza sa na rozhraní dvoch zemských platní, uprostred cesty medzi Suezským prieplavom a Gibraltárom. Časť severovýchodnej Sicílie je pokračovaním pohoria Apeniny, juhozápadná časť Sicílie zase afrického pohoria Atlas. Sú tu tri horské masívy - Mebrodi, Madonie a Peloritani. Vulkanický reťazec prechádza od sopky Vezuv cez Liparské ostrovy až po ostrov Linosa. Najvyššia sopka Európy, Etna je jeho súčasťou (3 323 m). Ostrov obmýva Stredozemné more na juhozápade, Tyrhénske more na severe a Iónske more na východe.

taliansky ostrov Sicília

Zdroj obrázka: topflight.ie

- rozloha: 25 426 km2

- počet obyvateľov: 5 100 000

- hlavné mesto: Palermo

- najväčší počet slnečných dní v Európe

- subtropické podnebie s horúcimi letami a miernymi zimami

- pláže väčšinou pieskové, jednou z najkrajších je niekoľkokilometrová San Vito lo Capo

Kuchyňa

Tunajšiu kuchyňu značne ovplyvnili Gréci, Rimania, Arabi i Španieli. Dôležité miesto v nej majú jahňacie a kozie mäso, ryby, olivový olej, zelenina a cestoviny.

Vedeli ste, že práve Sicília je miestom zrodu špagiet a makarónov? Podávajú sa tu najmä makaróny so sépiami, špagety so sardelami či iné cestoviny s morskými langustami. Bývajú dochutené zeleninou (cuketa, hrášok, olivy), syrmi, salámou, vajíčkami či tvarohom.

Miestni nedajú dopustiť na špeciálny olivový olej „saracena.“ Sicílčania žijú vcelku zdravo, o čom svedčí aj tradičný šalát z baklažánov s olivami, kaparami, zelerom a už spomínaným olivovým olejom.

A obdoba sicílskeho fastfoodu? Tiež zdravšia v porovnaní s hamburgermi či hotdogmi. „arancini“ - smažené guľôčky z ryže a mletého mäsa. Mňam! A nesmieme zabudnúť na ich typickú pizzu - „sfincione" - s rajčinami, cibuľou a niekedy i ančovičkami.

sicílska pizza sfincione

Zdroj obrázka: blog.giallozafferano.it

Tipy na výlety:

Palermo

Hlavné a najväčšie mesto Sicílie s viac ako 650-tisíc obyvateľmi ponúka pamiatky, ako napríklad Katedrálu Piazza Duomo, archeologické múzeum z čias Etruskov či najslávnejšiu atrakciu mesta – Capellu Palatinu (podzemná kaplnka s byzantskými mozaikami).

Syrakúzy

Staroveké mestečko je známe najmä ako pôsobisko legendárneho učenca Archimedesa. No okrem toho tu nájdete jaskyňu Dionýzovo ucho či ostrov Ortigia s námestím v tvare lode.

Agrigento

Toto staré grécke mesto zo šiesteho storočia sa často nazýva aj „Údolie chrámov“. A ako už samotný názov hovorí, Gréci tu po sebe zanechali množstvo pamiatok, ktoré sa oplatí vidieť.

sicílske mesto Agrigento


Zdroj obrázka: italyheaven.co.uk

Isola Bella

Patrí medzi top desať najkrajších pláží sveta. Tvoria ju okrúhliaky a navôkol sú malebné skalnaté útvary, pomedzi ktoré môžete i šnorchlovať.

Náš tip na blízky hotel: Atahotel Capotaormina

Etna

Úpätie známej sopky široké takmer päťdesiat kilometrov vás prekvapí kvitnúcimi sukulentmi či ohromnými lávovými poliami. Pre lenivších je tu možnosť vyviesť sa hore lanovkou. Pre ostatných sú k dispozícii horskí vodcovia. Zaujímavosťou je, že v zimných mesiacoch je Etna najjužnejším lyžiarskym strediskom (dostatok snehovej pokrývky na lyžovanie však býva v priemere každé tri roky).

Kyklopské ostrovy

Nájdete ich neďaleko letiska v Catanii, v mestečku Acitrezza. Učarujú vám tu unikátne skalné útvary, na ktoré sa dá i vyliezť, či kúpanie v krištáľovo čistej vode. Ak chcete objavovať ďalšie podmorské krásy, skúste šnorchlovanie.

Kykladské ostrovy

Zdroj obrázka: greekislandsecrets.com


Alcantara

V druhej polovici devätnásteho storočia sa pri výbuchu sopky Etna roztvorila zem a vznikla unikátna roklina s výškou dvadsať metrov, šírkou päť metrov a dĺžkou päť kilometrov. Jej steny sú pokryté nádherne vrstveným kameňom pripomínajúcim perníkovú chalúpku. Ak sa radi otužujete alebo sa len chcete schladiť počas horúcich letných dní, je to miesto ako stvorené pre vás, pretože teplota vody tu nikdy nepresahuje štrnásť stupňov. Pre odvážnych je tu i možnosť kaňoningu.

Prečo Cestovná Kancelária Solvex?

certifikát
EN ISO 9001 : 2015
najviac letovísk
v Bulharsku
20 rokov na trhu
každý rok novinky
vo všetkých letoviskách
dostupný delegát
kvalitní a skúsení
zamestnanci
extra zľavy
pre verných klientov

First Minute na email

Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00