Dovolenka s nami

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00

Vyberte krajinu, stredisko, hotel ...
Od - Do
Dĺžka pobytu



x Zrušiť filter
Dospelí






x Zrušiť filter
Deti





x Zrušiť filter
Doprava

Vyberte si dopravu


x Zrušiť filter
Rozšírený filter

Termín




Cena

EUR

Strava








Typ zájazdu





Ostatné






Úroveň hotela od

Úroveň hotela do

Vybavenie hotela



Vyberte si krajinu




x Zrušiť filter

Predstavte si Kalábriu - najkrajšie pláže sveta, potápanie k starovekým vrakom lodí či festival feferóniek

Slnečný región na juhu Talianska tvorí špičku „talianskej čižmy“. Kalábria je krajom najkrajších a najčistejších pláží na svete s tyrkysovými zátokami a bielym pieskom, citrusových hájov a viníc, nádhernej architektúry, poznačenej dvoma kultúrami, a v neposlednom rade i štipľavých papričiek a lahodných zmrzlinových tartuffo. Niektorí ju nazývajú aj citrónovým rajom, toto ovocie sa tam nachádza doslova za každým rohom.


Kalábria leží na upätí Apenín, na konci zálivu Policastro. Pobrežie obmýva Iónske more na východe a Tyrhénske more na západe. Kalábria sa delí na päť provincií - Cosenza, Crotone, Reggio di Calabria, Vibo Valentia a Catanzaro. Jej povrch je prevažne hornatý a očaruje krásnymi prírodnými scenériami. Roviny a háje zaberajú len deväť percent územia. Typické pre túto oblasť sú citrusové a ovocné sady, gaštany, olivovníky a vinič. Pobrežie zdobí množstvo útesov, zálivov a jaskýň.


V staroveku bola Kalábria bohatou a vyspelou gréckou kolóniou, čo sa dodnes odzrkadľuje na architektúre a kultúre.

Kalábria - Taliansko

Zdroj obrázka: italia.it

Niekoľko dôvodov, prečo navštíviť Kalábriu

1. V tejto časti Talianska sú ceny až o pätinu nižšie než v ostatných častiach Talianska.


2. Tunajšie pláže sú nepreľudnené, patria k najčistejším v Európe a zároveň k najkrajším na svete. Nájdete tu vari všetky druhy – pieskové i kamenisté, so skalnatými útesmi a krištáľovo priezračnou sýtomodrou vodou, rozľahlé niekoľkokilometrové, ale i malé romantické zátoky medzi skalami. Vyberie si naozaj každý.


3. Vládne tu príjemné stredomorské podnebie. Teploty sa pohybujú okolo 30 °C (máj - jún, september, október) a 40 °C (júl - august). More dosahuje dvadsaťdva stupňov už v máji a rovnako potom ešte v októbri. Okrem toho je naozaj veľmi malé riziko, že vám tu na dovolenke zaprší, minimálny počet daždivých dní v sezóne je totižto priemerne tri dni do mesiaca.


4. Príroda je tu čistá a nenarušená. Kalábria ponúka niekoľko národných parkov a mnoho príležitostí na aktívnu dovolenku.


5. Kalábria, to je aj spojenie talianskej a gréckej kultúry. Budete mať teda možnosť obdivovať nielen čisto talianske pamiatky a kultúru.


Na čom si zgustnete?

V Kalábrii obľubujú okrem rýb aj bravčové mäso. Spotrebujú ho podstatne viac ako vo zvyšku Talianska. Zároveň sú špecialisti na jeho prípravu . Vedia ho pripravovať na rôzne chutné spôsoby. Oplatí sa vyskúšať napríklad grilované bravčové mäso s čerstvou zeleninou.

Ako predjedlo vám domáci môžu ponúknuť rôzne regionálne špeciality – domáce klobásky, syry, salámy, olivy či štipľavé papričky.

Najesť sa tu dosýta môžete aj z cestovín.Tie ich sú z hrubšieho cesta, takže vaše žalúdky zaplnia viac.

A čo dezert? Určite vyskúšajte zmrzlinu, podávanú v čokoládovej guli, zvanú tartuffo. Kalábrijčania sú totižto excelentní vo výrobe zmrzliny. Mnoho majstrov tohto odboru sa chodí učiť práve sem.

Talianska pochúťka tartuffo

Zdroj obrázka: disottofoods.co.uk

Ubytujte sa v týchto strediskách

Briaticorybárska osada z 12. storočia, na pobreží Costa degli Dei, zachovali sa tu zvyšky stredovekého hradu na pobreží, ponúka kamenisté i pieskové pláže. Len na skok odtiaľto sú historické mestečká Pizzo, Tropea a Zambrone s aquaparkom.


Botricello - malé mestečko v zálive Squillace, dvadsať kilometrov od mesta Catanzaro Lido, jeho prednosťou sú okúzľujúce dlhé pláže s jemným bielym pieskom.


Tropea – centrum Kalábrie, najcharakteristickejšou pamiatkou je Kostol sv. Márie - vybudovaný nad plážou na vysokej skale, na pozadí s azúrovým morom, vytvárajúci ilúziu pravej Kalábrie. Ďalej sú tu romantické uličky a historické budovy, na ktorých perfektne vidieť vplyvy dvoch kultúr. Pláže sú tvorené jemným bielym pieskom a skalnými útesmi.


Capo Vaticano - preslávené krásnou prírodou (piesčité pláže, skalnaté útesy, podmorské jaskyne, krištáľovo priezračné more). Miestna pláž Groticelle patrí medzi dvadsať najkrajších pláží sveta. Má bohatý kultúrny život, zúčastniť sa môžete mnohých koncertov, divadiel či výstav.


Capo Colonna - jedno z najstarších historických miest Kalábrie, nachádza sa tu archeologický park s pozostatkami chrámu bohyne Héry i archeologické múzeum. Ak sa chcete slniť, navštívte pláž Punta Scifi s jemným zlatistým pieskom.


Parghelia – mestečko v provincii Vibo Valentia, má nádhernú osem kilometrov dlhú pláž. Zaujímavosťou je, že toto mestečko po zemetrasení v roku 1905 úplne prestavali.


Pizzo – táto lokalita je známa rybolovom. Okrem toho tu majú údajne najlepšiu zmrzlinu Kalábrie. Za povšimnutie stojí aj pekný podmorský svet, ktorý môžete obdivovať pri šnorchlovaní, alebo hrad z 15. storočia.


Ricadi – mestečko v provincii Vibo Valentia leží na viac ako stodvadsať metrov vysokom útese a oplýva početnými archeologickými nálezmi. Ak sa chcete vybrať na obhliadku okolia, skúste sa vyštverať na horu Monte Poro, vysokú až sedemstodesať metrov.

hora Monte Poro v Kalábrii

Zdroj obrázka: madeinsouthitalytoday.com


Santa Domenica di Ricardi – podľa viacerých online prieskumov tu nájdete jednu z najkrajších pláží v Kalábrii s tyrkysovou vodou, bielym pieskom a skalnými útesmi. Okrem toho je aj rajom pre paleontológov, ktorí tu skúmajú pozostatky živočíchov a rastlín starých státisíce rokov.


Scalea – ohuruje kombináciou prekrásnych piesčitých pláží s vinicami a citrusovými hájmi, čo z nej robí jedno z najpohostinnejších miest celej Kalábrie.


Steccato di Cutro – mesto založili Albánci koncom pätnásteho storočia. Má nádhernú pláž s jemným bielym pieskom, tiahnucu sa pozdĺž osem kilometrov dlhého pobrežia s krištáľovo čistým Iónskym morom. Pobrežie lemujú zelené eukalypty a sú tu výborné podmienky pre windsurfing a kitesurfing.


Vibo Marina – nachádza sa na pobreží Tyrhénskeho mora v zálive sv. Eufémie. Mesto kedysi slúžilo ako námorná základňa počas púnskych vojen, dnes je tu prístav. Ak sa chcete trocha posunúť v čase, v blízkosti prístavu sa nachádzajú ruiny hradu Bivona zo štrnásteho storočia.


Zambrone – nachádza sa na západnom výbežku pobrežia Tyrhénskeho mora v zálive Golfo di Sant´Eufemia. Má štyri kilometre dlhú členitú pláž s bielym pieskom a veľmi hlboké more, ktoré miestami dosahuje hĺbku až päťdesiat metrov. V roku 2003 bola jednou z desiatich najkrajších pláží Talianska. Ak by vám bolo vody málo, navštívte tunajší aquapark, ktorý je jedným z najväčších v Kalábrii. Keď budete mať chuť maškrtiť, vyskúšajte typické sladké drievka.

Zambrone - Kalábria

Zdroj obrázka: zambrone-italy.newsbyimage.com


Aktívna a dobrodružná dovolenka

Kalábria oplýva skvelými cyklotrasami, krásnymi vyhliadkami, nenáročným terénom a mnohými pamiatkami,

čo vám bezpochyby zaručí aktívnu dovolenku. Čistá voda a členité pobrežie zase poskytujú ideálne podmienky na šnorchlovanie a potápanie.

Je tu aj možnosť kurzov s kvalifikovanými inštruktormi, s ktorými sa potom dá podniknúť podmorské dobrodružstvo ku niektorej z päťdesiatich potopených lodí v tejto oblasti. Niekoľko z nich pochádza až zo štvrtého storočia pred naším letopočtom. Ak by sa vám málilo, skúste i surfovanie, vodné lyžovanie, člnkovanie či plachtenie.


Pokiaľ máte chuť na turistiku, Kalábria má tri národné parky - Parco Nazionale dell´Aspromonte na južnom cípe, Parco Nazionale della Calabria v strede, na severe národný park Pollino, v ktorých môžete obdivovať krásu jej panenskej prírody na celodenných výletoch.


Rozmýšľate kam na výlet? Určite stojí za to vybrať sa na Liparské ostrovy, tvorené tromi krásnymi rôznorodými ostrovmi vulkanického pôvodu – Lipari, Vulcano a Stromboli.

Liparské ostrovy

Zdroj obrázka: minicrociereisoleeolie.com


Alebo ak túžite nasať troch histórie, navštívte Cosenzuuniverzitné mesto s rušnejším životom, v ktorom sa nachádza i stredoveký hrad z 11. storočia a malá katedrála v centre.


Ďaleko nie je ani „mesto mafie“ Neapol či najväčší ostrov Stredomoria – Sicília.


Vo dne v noci to tu žije

Večere sú tu veselé a dlhé, trvajú niekedy až do neskorých nočných hodín. Samozrejme, potom sa to hodí vytancovať. Nočné podniky sú v Kalábrii otvorené až do skorého rána, tak nemajte obavy, príležitostí bude dosť. Majú tu výborné červené víno, ktoré akiste prispeje k lepšej zábave.


Zaujímavosťou je mestečko Diamante, preslávené pestovaním štipľavých papričiek. Každoročne v septembri sa tu koná feferónkový festival, kde máte možnosť ochutnať i feferónkovú pálenku.

Prečo Cestovná Kancelária Solvex?

certifikát
EN ISO 9001 : 2015
najviac letovísk
v Bulharsku
20 rokov na trhu
každý rok novinky
vo všetkých letoviskách
dostupný delegát
kvalitní a skúsení
zamestnanci
extra zľavy
pre verných klientov

First Minute na email

Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00